ChérieAgterberg.com


Mijn naam is Chérie Agterberg – van der Poel. Ik ben beeldend kunstenaar met als specialisatietekenen en schilderen. Mijn wortels liggen in het westen van Nederland. Waar ik in Rotterdam, inhet jaar 1949, ben geboren. In mijn familie paste belangstelling voor kunst en museumbezoek niet.
Ik was een vreemde eend in de bijt. Toen ik, twaalf jaar oud, voor het eerst in aanraking kwam metkunst, was dat met mijn schoolklas in het Museum Boymans van Beuningen. Er ging een wereldvoor mij open. Iedere zakcent werd besteed aan een museumbezoek. En ik merktedat ik zelf gingproberen om te tekenen en te schilderen. Via de Volksuniversiteit en de Stichting KunstzinnigeVorming, waar ik van een aantal inspirerende docenten les heb gekregen, ben ik op mijn veertigstetoegelaten tot de Nieuwe Akademie voor Beeldende Kunsten te Utrecht. Daar heb ik geleerd om opeen professionele wijze met mijn vak bezig te zijn. Ik kijk met veel plezier en voldoening terug op dieperiode.

De natuur is mijn inspiratiebron. Je komt haar in mijn werk altijd tegen. In mijn afstudeerperiodestond de consumptie maatschappij centraal in mijn werk. Daarna namen de relaties tussen mensenen de natuur een belangrijke plaats in. Sinds ik op de Veluwe woon, is mijn werk veranderd. Eerstschilderde ik atmosferische landschappen, gevolgd door bloemen schilderingen waarin ik gebruikmaakte van transparante en half transparante kleuren om de gelaagdheid in de verf te tonen.

Door een uitnodiging van de “Middelste Molen” (papiermolen in Loenen),en een reis naar Zuid Koreaging ik de uitdaging aan om op handgeschept papier en papier, waar oosterse patronen op gedruktzijn, te gaan experimenteren met vorm ,kleur en papier. Hieruit is de serie met Lotus schilderingenontstaan. Ook heb ik in die periode de omslag van acrylverf naar olieverf gemaakt.

Nu zijn voor mij ritmes en herhalingen, sporen en patronen belangrijk. Momenteel probeer ik die tevertalen in het schilderen van boomstammen in vervreemdende kleuren.


Chérie Agterberg van der Poel
Woesterweg 17
8166 HB Emst (gem. Epe)
Tel. 0578-660356
cherieagterberg@live.nl


puursang.comFourConcepts.nl